Zomervakantie 2020 2021

Door voor iedereen bekende omstandigheden moesten ook wij onze zomervakantie van 2020 verzetten. Allen seinen staan voor ons in juli 2021 gelukkig op groen en kunnen we,  gevaccineerd en wel, op reis. Uiteindelijk zijn we zaterdag 24 juli 2021 vertrokken richting onze vakantiebestemming in Zweden. Åmål, Dalsland om precies te zijn was onze bestemming. In één van de prachtige vakantiehuizen van Dalsland Holidays. Eigenaar is Andy van Assema, geen onbekende in de roofviswereld.

 

Omdat het onze zomervakantie was waren ook onze beide zoons, Frank en Matthijs, mee. De route ging van huis naar de haven van Kiel met de nachtboot naar Göteborg en daarna na nog zo’n 180 kilometer rijden om de onze eindbestemming te bereiken.

Deze vakantie hadden we 2 deadlines om precies te zijn. De boot halen in Kiel op de heenweg én in Göteborg voor de terugweg. Daar tussen in was het echt vakantie. Niets moet, alles mag. Heerlijk relaxen en genieten van de vrije dagen in de prachtige omgeving.

Route ferry Kiel <–> Göteborg

Met de Stenaline Scandinavica werd het ruime sop gekozen. We hadden een 4 persoons buitenhut. Nadat we de auto en boot netjes geparkeerd hadden konden we op zoek naar onze hut op dek 9. We zaten vlakbij het achterdek en konden zo snel naar buiten om nog even op het dek van het avondzonnetje te genieten. Strak op tijd vertrok de ferry en konden de we de eerste van de twee deadlines afvinken. Aan boord hebben we heerlijk gegeten en na nog een laatste blik geworpen te hebben op de ondergaande zon gingen we terug naar de hut om de volgende ochtend vroeg op te kunnen staan om niets te hoeven missen van de aankomst in Göteborg. Prachtig gezicht om onder de bekende brug door te varen. De rit naar onze eindbestemming vonden we al prachtig. Onderweg kwamen we al mooie meren tegen en konden we genieten van de prachtige vergezichten. Rond het middaguur draaiden we met de auto en boot de weg af richting ons onderkomen voor de komende 2 weken.

Frank, Robert en Matthijs mijmerend op het dek aan boord van de Scandinavica

Dé beroemde Älvsborgbrug van Göteborg

Dé beroemde Älvsborgbrug van Göteborg

 

 

 

 

 

 

Het huis was in één woord prachtig! Van, echt, alle gemakken voorzien (onder andere; vaatwasser, wasmachine, magnetron, potten, pannen, handdoeken) en met een waanzinnig uitzicht over het meer. Snel was alles uitgepakt en hadden we in no time ons alles ‘eigen’ gemaakt. In het huis stond de airco al te loeien. Het was warm en dus geen overbodige luxe. De wifi werkt als een malle in het huis en met een Chromecast konden we ook alle Nederlandse zenders zonder enkel probleem ontvangen. Dat kwam mooi uit want zowel de Olympische Spelen als de Formule 1 stonden ook op het programma en konden zo, tussen het genieten, relaxen en vissen door, gevolgd worden. Nadat we de eerste indruk op ons hadden laten inwerken was het tijd om de boot te traileren. Hiervoor moesten we in Åmål zijn. Omdat Marjan niet rijdt met de trailer én de boot niet alleen kan/wil varen hadden we een uitdaging. Toeval of niet, in het huis naast ons zaten Hans en Suzan. Hans, eigenaar van de BFTshop.nl en zijn gezin waren al een dikke week aan het genieten en konden ons zo een beetje wegwijs maken. Uiteraard wilde Hans ons wel helpen met het overvaren van de boot naar onze steiger vanuit de jachthaven. Nadat de boot ook in het water lag kon de pret beginnen.

huis gezien vanaf de steiger

adembenemend uitzicht, je blijft kijken

Boot aan de steiger, inclusief electriciteit

 

 

 

 

 

 

De hengels werden al snel opgetuigd en het eerste kunstaas lag al snel in het water. Al snel ontwikkelde zich in de dagen daarop volgend een mooi ritme. In de vroege ochtend vissen met in wisselende samenstelling; Hans, Frank, Matthijs of Marjan en de middag beetje toeren door de omgeving en in de avond tot aan de schemering weer vissen met hetzelfde gezelschap.

Hans maakte ons wat wegwijs op het water. Het Vänermeer is ter vergelijking 3 a 4 x zo groot als het IJsselmeer en is me daar een bak met water. Ondoenlijk om dit ‘even’ te kunnen verkennen en de grote snoeken eruit trekken. Dat was ook helemaal niet ons doel. Gewoon lekker vissen en we zien wel wat de binnenkant van de boot komt bekijken. Ook aan de oevers met de prachtige baaien is het goed vissen. Volgens de kenners is deze periode geen gemakkelijke tijd van het jaar en moet je echt een paar kilometer uit de kust varen om de echt grote snoeken te kunnen vangen. Omdat we deze vakantie toch echt als zomervakantie benutten gaan we niet actief op zoek naar de grote snoeken en laten het grote water voor wat het is. Voor ons is de kust mooi genoeg en genieten we zo ook enorm.  

prachtige luchten; cadeautje

Matthijs ook aan het genieten

Robert in zn element

 

 

 

 

 

De eerste dagen was het echt even bijkomen. Uiteraard werd er wel gevist maar verder geen uitstapjes of iets dergelijks. Alleen heerlijk genieten van het prachtige uitzicht en de stilte is voor ons, voor nu, al genoeg. Omdat het best regenachtig was waren onze zoons, en wij ook hoor, blij met de goede wifi en de Chromecast.

werpen, werpen en nog eens werpen

vis is vis ook in Zweden

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk is de omgeving in de provincie Dalsland prachtig! Dalsland wordt ook wel ‘Zweden in het klein’ genoemd. Met de vele meren en kanalen, bossen op een, relatief gezien, kleine oppervlakte bij elkaar.  Zo bezochten we een Elandenpark (https://dalslandsmooseranch.se/) en konden deze prachtige beesten van dichtbij bewonderen en ook nog voorzien van eten. Het elandenpark bestrijkt een paar hectare en kun je ook mooie wandelroutes volgen. Het weer liet ons echter in de steek en we besloten om alleen de elanden te bewonderen die dichtbij de ingang stonden en konden daarna in de souvenirshop ons vergapen aan elanden sokken, mokken, aanstekers, T-shirts, truien, hoodies, petten, mutsen en ga zo maar door. Wat opvalt is de rust en de gemoedelijkheid. Geen gehaast, geschreeuw en gestress. Heerlijk.

Happy moose

 

 

 

 

 

De dag erna was het weer een beetje beter en konden we naast het vissen ook nog even met de band achter de boot aan beetje spelevaren op het meer. De band hadden we geleend van onze buren. Prachtig gezicht en altijd leuk om even hard te varen.

Frank in actie

 

 

 

 

 

Na de eerste week konden we de balans opmaken. Al bijna helemaal uitgerust, al wat van de omgeving gezien en bijna 50 snoeken in de boot gehad. We klagen niet!  Vrijdagavond hebben we als afscheid van Hans, Suzan en de kinderen een BBQ gehouden op ‘ons’ terras. Het weer was perfect en we hebben heerlijk gegeten en genoten. Een gezellig afscheid en afgesproken dat we het in Nederland nog eens overdoen.

Hans en kids in de boot

BBQ en gezelligheid

 

 

 

 

 

 

Zoals al eerder geschreven is de omgeving prachtig. Een tip is het prachtige dorpje Håverud. Dit dorpje ligt aan het Dalsland Kanal en is een zeer fotogenieke plek omdat het kanaal een flinke hoogte moet overwinnen. 4 sluizen een spoorbrug en een weg maken het plaatje compleet. Prachtig om rond te lopen. Het informatiecentrum is ook bezoekje waard en uiteraard kun je er ook even lekker op een terrasje zitten en genieten van het prachtige schouwspel als één van de rondvaartboten door de sluis afdaalt. De weg ernaar toe is ook aanbevelingswaardig. We hebben vanaf Bengstfors de grote weg achter ons gelaten en via enkele kleine B-weggetjes (wordt gewoon via TomTom/Google maps weergegeven)  Håverud bereikt. Alleen dat al was genieten. We wilden eigenlijk met één van de rondvaartboten een tochtje maken maar dit was nogal een uitdaging om te reserveren. Men gaf aan of via de email of telefonisch een reservering te maken maar dit is ons helaas niet gelukt. We zitten nu nog op een bevestiging van onze reservering te wachten. Telefonisch waren ze helaas onbereikbaar. Het antwoordapparaat stond er continue op. Maar goed ook dat is wat het is. Niets aan te doen en wie weet een volgende keer.

Wonderlijk gezicht om de boot geschut te zien worden

 

 

 

 

 

 

Het vissen ging eigenlijk best goed. Zo voor een eerste keer op onbekend water. We hebben allemaal leuk vis gevangen. Meeste werpend in de vroege ochtend of in de schemering. We zochten de planten op en daar begonnen we dan met werpen. De Pig shad was veruit het meest succesvolle kunstaas die we bij ons hadden. Maar ook diverse spinners en Rapala X-rap Peto deden het goed. Mooiste was nog dat we op een avond toevallig een live aanbeet hebben kunnen vastleggen. We hebben ook nog diverse hengelsportzaken in de omgeving bezocht. Gewoon om even rond te neuzen. Onder andere in Karlstad, (https://www.bojdaspon.se/ ), in Ed (https://www.facebook.com/FiskespecialistenIEd/ ) en in Mellerud (https://interjakt.com/butik/interjakt-mellerud/ ) en natuurlijk in Åmål zelf bij Marin & Fritid. Hieronder een overzicht van de vangsten. Klik op diavoorstelling om de afbeeldingen groter te bekijken. 

Op een volgend ritje door de omgeving zijn we richting Bengstfors gereden. Nu waren we daar al eerder geweest maar nu waren zowel Frank als Matthijs ook mee. We hebben een mooie tocht gemaakt langs ontelbare mooie meren en over prachtige weggetjes. Onderweg een paar keer stoppen en genieten van het uitzicht. Ons keerpunt lag bij Lennartsfors. Ook hier weer een prachtige sluis en dat leverde ook weer mooie plaatjes op. We hebben nog even op terrasje gezeten en ook hier viel de gemoedelijkheid en rust weer op. Op de terugweg hebben we de aangegeven route verlaten en zijn via grindweg terug gereden. Prachtig en pas als je een auto tegenkomt valt het pas op dat je geen auto’s eerder bent tegengekomen. Allemaal oh’s en ah’s in de auto. Nieuwsgierig wat er steeds na het ene en andere bochtje zichtbaar werd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op één van de laatste autoritten tijdens de vakantie zijn we naar Säffle gereden. Dit ligt vlakbij Åmål maar hier waren we nog niet geweest (behalve bij de Big M natuurlijk..). Ook hier weer een mooi watertje dat uiteindelijk uitkomt in het Vänermeer. We hebben een prachtige wandeling gemaakt langs het water en nog even uitgepuft op één van de vele bankjes langs het water. Ook hier weer enorme rust en aardige mensen.

 

 

 

 

 

en maar turen naar het water, maar ja waar naar?

als je het ziet

prachtig stadje Säffle

 

 

 

 

 

 

De laatste dag om te vissen begon erg vroeg. Om half zes lagen we al op het water. We wilden de tijd die we nog hadden goed benutten zeg maar. We begonnen in één van de baaien vlakbij de kust maar konden hier niet aan de vis komen. Dan ons maar terug laten zakken naar een mooie stek vlak bij de jachthaven. Ook hier was het rustig qua vis. Dan maar richting ons huis en onder het genot van een kop koffie besloten we om het eens anders te doen dan anders en in plaats van te werpen maar te gaan trollen. Dit werd niet of nauwelijks gedaan. Bleek dat dit één van succesvolste dagen was voor ons. Maar liefst 3 grote snoeken van boven de negentig en tikte we de twintig aan qua aantallen. Zo zie je maar weer, als je het net even anders doet dan kan het gelijk mooie vangsten opleveren.

Vaak hoor of lees je dat Zweden een ‘duur’ land is. Wij vonden het alleszins meevallen. Voor de dagelijkse boodschappen ben je echt niet duurder uit in Zweden dan in Nederland. De Ica/Willy’s/Coop zijn prima supermarkten waar je alles kunt kopen om in je dagelijkse behoefte te voorzien. Alcohol is wel wat duurder maar dat kun je natuurlijk meenemen mocht je er niet zonder kunnen.

Op de laatste dag hebben we het rustig aan gedaan. We moesten nog één deadline halen… dat was de boot terug naar Kiel. Vanaf vier uur konden we inschepen in Göteborg. De boot zonder problemen weer op de trailer en toeval of niet. bij de trailerhelling kwamen we een nagenoeg zelfde boot tegen. Deze Zweed kwam uit de buurt en ging net z’n tweede trip met z’n nieuwe boot maken. Nadat we alles hadden ingepakt gingen we richting de haven. Zonder problemen inschepen en met een hoofd vol nieuwe avonturen reden we aan boord. Deze keer zaten we op dek 11. We gingen stipt op tijd weg en kwamen volgens planning zaterdagmorgen om 09.15 uur aan in Kiel. Rond 09.45 reden we al weg van de boot en richting onze eigen thuishaven. Waar we rond de klok van 2 uur aankwamen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terugkijkend op een fantastische zomervakantie in een fantastisch land en mocht je je afvragen of we er nog eens weer heen gaan…. Volgend jaar gaan we nog eens maar dan richting Zuid-Zweden en daarna…? We gaan zeker nog eens terug! Oja, bijna vergeten; we hebben net niet de 100 stuks snoek aangetikt… scheelde er 3. Maar dat was het minst belangrijke. Genoten, rust, geen stress, buitenleven,  heerlijk met het gezin en je passie/hobby kunnen delen met diegene die je lief hebt. Dat álles maakte het een topvakantie!

Dank aan Andy van Assema voor het goede advies en z’n prachtige onderneming. Mocht je overwegen om er ook eens heen te gaan kunnen we Andy van harte aanbevelen! Kijk eens op https://www.dalslandholidays.com/ voor meer informatie.

Het is even een zit maar kijk en geniet van onze vangsten in Zweden.
Mét een live aanbeet, geweldige jumps én auto-release.
 

Op naar nieuwe avonturen!