Een hele week vissen onder zomerse omstandigheden wie wil dat nu niet?

Ik begrijp dat er uiteraard ook veel sportvissers zijn die het heerlijk vinden om in het najaar of zelfs in de winter op jacht willen naar de dikke vette dames maar een weekje op karper jacht in Frankrijk is ook niet verkeerd dachten we zo…

Na een reis van 1400 km gelijk de karper uitrusting in stelling gebracht en voor het eerst uitgooien in de Lot. Op een prachtig plekje aan een mooie rivier. Omdat het huisje iets te ver van het water stond en we toch ook een beetje vakantie hadden gingen we niet de hele nacht doorvissen. Door de vele takken, stenen en andere obstakels onder water zijn we helaas heel wat materiaal kwijt geraakt. We kregen ook geen aanbeten aan ‘onze kant’ van de rivier dus dan maar naar de overkant (eigenlijk ‘not done’ maar ja je moet wat). Ook hier veel vastschieters gehad en op een gegeven moment waren we er wel klaar mee!

Hup naar de plaatselijke hengelsportwinkel en toch maar overstappen naar de meerval. De winkelier heeft ons zeergoed geadviseerd en uiteindelijk staan we weer buiten mét een meervaluitrusting!

Mooie schub van 19 pond

Eén meervalhengel in stelling gebracht en de overige karperstokken toch nog maar even laten liggen voor de zekerheid.We werden toch nog beloond. Een mooie schub karper van 19 pond weten te landen en dat is gezien de grote hoeveelheid rotzooi onder water best wel een knappe prestatie!

Toch bleven nog meer aanbeten uit. We hebben toen maar besloten om een tweede ‘meervalhengel’ uit te zetten. Een 2,5 LBS karperstok omgebouwd tot meervalhengel…

We hadden de tip gekregen dat de meeste aanbeten van meerval tussen 18.00 en 23.00 uur te verwachten waren dus we zorgden ervoor dat we voor die tijd alles in gereedheid hadden gebracht en wachten maar! ‘s Avonds voelde we gewoon dat er iets ging gebeuren…de wind ging liggen, de zon zakte weg en onze blikken waren voortdurend gericht op de hengeltoppen die enorm strak stonden. Oren gespitst op de beetrunners en verklikkers en wachten…. En dan…tegen kwart voor negen in avond…een paar piepjes….niks…nog een paar piepjes en ja hoor bingo! De slip van de molen stond nagenoeg dicht maar begon te gieren als een idioot! Vol adrenaline sloeg ik aan en hij hing! Gelijk de boot in en zorgen dat de meerval niet richting de kant kon zwemmen. Op het midden van de rivier de vis uitgedrild en weten te landen in de boot. Wow…dat is pas sport zeg! Een flink exemplaar van 1.36m. was het resultaat. We waren er allemaal even stil van… De tips van de hengelsportzaak en ons geduld werden toch nog beloond! Onze vakantie kon nu al niet meer stuk!

Na een paar keer mis geslagen te hebben kregen we de volgende avond rond 18.00 uur weer beet! De slip bleef maar gieren en ik werd zelfs met de boot een flink eind uit koers getrokken. Een meerval van 1.50m. lag op de kant. Als dit zo door zou gaan….dan konden we nog heel wat verwachten….

 

 

 

 

 

 

De volgende avond was het pas ‘laat’ raak maar we voelden dat er iets zou moeten gaan gebeuren. De meervalhengels stonden strak en weersomstandigheden waren ideaal. We zaten rustig voor het tuinhuisje in het donker te staren totdat de omgebouwde karperhengel zowat uit zijn hengelsteun werd getrokken! Hartslag van 210…. en nog even wachten zodat de vis goed gehaakt zou kunnen worden…. Raak… Ik voelde gelijk dat dit wel eens een hele grote zou kunnen zijn…op een karperhengel… Ik ging gelijk met mn vismaat in de boot om de reus uit te drillen. Getooid met een klein hoofdlampje en zaklantaarn de boot in! Doordat de vis enorm sterk was werden we een heel eind uit koers getrokken. Ik kon natuurlijk ook niet te veel kracht zetten anders zou de hengel het begeven hebben…Rust en techniek kwamen er aan te pas om de reus in de boot te krijgen. Na een half uur gaf hij zich over en konden we terug naar de kant.

1.71m. en 33 kilo schoon aan de haak! Wat een beest. Na de nodige foto’s en bewonderende blikken de vis weer teruggezet en uiteraard geproost op de mooie vangst!

De dagen erna nog een paar meervallen gevangen. 1.03, 1.10 en 1.43 m. Ik moet zeggen niet slecht voor een eerste keer! Maar dat er een tweede of misschien wel derde keer komt is zeker! Wat een mooie sport.

Volgende week is het weer back to business … op jacht naar de snoek en snoekbaars in Groningen!